Shlédnout, nebo zhlédnout? Záhada rozluštěna!

"I strýček Google se někdy utne."
- přísloví, které jsem právě vymyslela


Říká se, že vygooglit se dá všechno. A taky se říká, že maminka, pan režisér a strýček Google mají vždycky pravdu. S lítostí vám musím oznámit, že v případě posledního jmenovaného, strýčka Googla, díky kterému jsme všichni tak trochu příbuzní, to bohužel není pravda.
Ruku na srdce - když si nejste jistí pravopisem nějakého slova, tak kdo/co je první, na koho/co se obrátíte? Pravidla českého pravopisu? Maminka? Ne, většinou je to strejda Google. Protože mu věříme a protože nám většinou dá pravdivou informaci.

Ale v případě slov SHLÉDNOUT x ZHLÉDNOUT to bohužel není pravda.



Jak to to tedy je:


 SHLÉDNOUT 


význam: podívat se dolů (zdroj)

Tudíž můžete na někoho shlížet z patra (přeneseně i nepřeneseně), můžete shlédnout dolů, když se nacházíte někde ve výšce, ale nikdy nemůžete shlédnout nějaký film!

 ZHLÉDNOUT 


význam: 1. zúčastnit se jako divák; uvidět, spatřit, zpozorovat; 2. (ve spojení se zvratným se) oblíbit si; zvolit si k napodobení (zdroj)

Pokud jste se podívali nějaké video na youtube, viděli jste představení, film, tak můžete říct, že jste ho zhlédli. Také se v někom nebo v něčem můžete zhlédnout. 

Smutná situace by nastala, kdyby někdo, v kom se zhlédnete, na vás shlížel z patra. Skvělá zpráva ale je, že by to však všechno bylo gramaticky správně.


Z toho plyne ponaučení: Strejda Google nemá vždycky pravdu.

Strejda Google nám totiž radí, abychom shlédli film... A to je - definitivně si potvrďme - špatně.



Komentáře

  1. Také mi v nějaké situaci neuměl pomoci, tak jsem naopak řekla 'I strýček Google potřebuje strýčka, aby se ho zeptal na správnou odpověď' :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

"S pozdravem" - s čárkou, nebo bez?

Typ vs. tip - kdy použít které?

Nejodpornější slova používaná v současné češtině